Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Natrag

Am Tabor, Wien (AT)

Projekt

Am Tabor

Završeno

Svibanj 2013.

Arhitekt

Frötscher Lichtenwagner, Beč

Izvedba

Unireal Bau GmbH, Beč

Investitor

Kallco Gruppe, Beč

Proizvodi

StoTherm Mineral s klinker opekama

Fotografije

Sto Ges.m.b.H./Christian Schellander

Gradilište stambenog kompleksa na nekadašnjem području sjevernog kolodvora ograničeno je ulicama s četiri strane. Dva građevinska objekta čine blok otvoren prema jugu. Ugao na sjeveroistoku - nasuprot školskog kampusa - povukao se i tako čini mali trg izraženog javnog karaktera. Javni karakter cjelokupne zgrade naglašen je podnožjem visine kata od robusnog klinkera, pri čemu to podnožje obuhvaća i brojne regulacije razine.

Dvije strane stambenog bloka prati velika, dvokatna ulazna hala. Oba zida trga čine poslovna pročelja u prizemlju u kojem se nalaze jedna liječnička ordinacija i jedan ugostiteljski objekt. Blok je otvoren prema jugu i duboko propušta sunčevo svjetlo. U spuštenom dvorištu nalaze se miniuredi svaki s vlastitim ulazom izvana te zajednička prostorija. Prizemlje je znači sačuvano za javnu odnosno zajedničku uporabu, a stanovanje je smješteno tek od prvog kata.

Kuća 1, manja zgrada, svoj poseban karakter dobiva zahvaljujući velikom ostakljenju koje čini reprezentativan, gradski zid trga. U unutrašnjosti zgrade optimalno je iskorištena dopuštena visina zgrade. Jedanaest potkrovnih atelje-stanova s prostorijama visine četiri metra organizirano je oko središnjeg stubišta. Ostatak korpusa zgrade ispunjeno je uobičajenim stanovima na katu. Tako nastaje složen sustav prostorija koji zahvaljujući urezu kroz dvije etaže - koji se upotrebljava kao zimski vrt - dobiva dnevno svjetlo čak i u unutrašnjosti. Zgrada u obliku slova L, kuća 2, otvorena je duž obaju uličnih pročelja prema javnom prostoru sa svojim dvokatnim ulaznim prostorom.

Posebno su upadljivi prozori, koji se u otvorenom stanju nalaze u zidnim nišama fasade, a u zatvorenom u ravnini s tim nišama. Male rupe u bijelo premazanim prozorskim kapcima od aluminija podsjećaju na rukopis jedne pjesme Rainera Marije Rilkea. Tko to zna, ovdje može pročitati: „Ovo je moj prozor. Tek sam se nježno probudio…“ Za ostale su kapci praktična zaštita od sunca.

Lokacija

Blog

Pročitajte i tekst o stambenom kompleksu „Am Tabor“ u Beču na našem blogu o fasadama.