Natrag

Galerija LAUBA, Zagreb (HR)

Projekt

Galerija LAUBA

Završeno

2011

Arhitekt

AGP dizajn, Zagreb; Morana Vlahović, Zagreb

Izvedba

Alte Gradnja d.o.o, Vukovar

Investitor

Filip Trade d.o.o., Zagreb

Proizvodi

Stolit QS K 2, nijansa 37101; StroColor Metallic RAL 9005

Fotografije

Sandro Lendler, Damir Zicic, Miljenko Bernfest, Zagreb

Prvobitno je ova zgrada površine 1.350 četvornih metara, djelo arhitekata Emila Eisnera i Adolfa Ehrlicha, podignuta 1910. godine, služila kao dvorana za jahanje konjice austro-ugarske vojske. Nakon Prvog svjetskog rata halom se koristilo tekstilno poduzeće TKZ kao tkaonicom. U desetljećima koja su slijedila poduzeće se snažno širilo prije nego je 2008. g. odlučeno da se proizvodni pogoni presele.

Na kraju se tu našlo poduzeće za distribuciju Filip Trade koje je odlučilo zgradu rabiti u dvije svrhe: s jedne strane tu su se trebali smjestiti uredi; a znatno veći dio trebalo je staviti u službu umjetnosti kao izložbeni prostor vlastite zbirke moderne hrvatske umjetnosti. Raspisan je natječaj za projekt koji je morao poštovati uvjete Zavoda za zaštitu spomenika. Na njemu je pobijedio ured AGP iz Zagreba. Arhitekti iz ureda AGP restaurirali su zgradu prema originalnim nacrtima iz 1910. godine i vratili brojne izvorne detalje – čak i one koji su svojedobno bili predviđeni, ali do sada još nisu bili izvedeni. Nakon završetka sanacije projekt je preuzela arhitektica Morana Vlahović.

Ona se prije svega posvetila interijeru: dok je prvobitni tlocrt ostao potpuno slobodan, iznad južne strane dodan je međukat širine osam metara koji se proteže cijelom duljinom zgrade. Uredske prostorije odvojene su od unutrašnjosti hale tamnim staklenim pločama. Uska spojnica dijeli kat od vanjskog zida. Jedino mali „mostovi” vode do prozora. Prozirno staklo omogućuje da u unutrašnjost dolazi maksimalna količina svjetla.

Lokacija