Energetski štedljive kuće

Pasivna kuća u Klagenfurtu

Razne vrste energetski štedljivih kuća

Niskoenergetska kuća, pasivna kuća i ostale – već godinama postoje razni pojmovi za objekte s malom potrošnjom energije, a svima je zajedničko jedno: orijentiraju se prema takozvanom energetskom standardu. On definira kolika je potreba za energijom godišnje po kvadratnom metru za stvaranje godne klime za stanovanje.

Kuće se po pitanju tehnike energije mogu podijeliti u sljedeće kategorije:

Niskoenergetska kuća

Ranije su niskoenergetske kuće bili objekti s primarnom godišnjom potrebom za energijom između 40 i 79 kWh/m². U Austriji postoje tri standarda u skladu s normom ÖNORM H 5055: niskoenergetska kuća B, minimalnoenergetska kuća A i minimalnoenergetska kuća A+.

Pasivna kuća

Pasivna je kuća tako dobro izolirana da joj praktički i nije potrebno grijanje. Primarna godišnja potreba za energijom iznosi joj maksimalno 40 kWh/m². To se izračunava primjerice povratom topline iz otpadne topline osoba ili primjenom solarnih kolektora za zagrijavanje vode.

Nulta energetska kuća

Kod nulte energetske kuća u godišnjoj bilanci nema potrošnje energije za grijanje, toplu vodu niti život. Cjelokupna energija koja se iskorištava u kući dobiva se primjerice preko fotonaponskog sustava.

Plus energetska kuća

Plus energetske kuće u godišnjem prosjeku isporučuju energiju prema van. Općenito se grade na južnoj strani. Uz to se primjenjuju i fotonaponski sustavi i ostale mjere, primjerice povrat topline.