Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Natrag

Kongres Održiva arhitektura i energetska učinkovitost 2017

Kongres Održiva arhitektura i energetska učinkovitost po prvi put je održan u Srbiji, u Beogradu. Predavanja 13 renomiranih arhitekata i stručnjaka, predavača iz cijelog svijeta, autoriteta u ovom području, reprezentativna izložba njihovih radova, kao i natječaj, izložba radova i radionice za mlade arhitekte, daju odgovor na pitanje: ZAŠTO SU ODRŽIVA ARHITEKTURA I ENERGETSKA UČINKOVITOST POSTALE TAKO VAŽNE U SVIJETU?

Kongres je održan 7. i 8. listopada 2017. godine u multifunkcionalnim prostorima Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, Srbija. Obuhvatio je značajne teme s fokusom na održivi i ekološki pristup u arhitekturi i dizajnu uz korištenje obnovljivih izvora energije. Domaćoj javnosti su približeni suvremeni smjerovi u arhitekturi, nove metode i zelene tehnologije, korištenje i primjena svih oblika obnovljivih izvora energije u arhitektonskom projektiranju i gradnji, kao i odabir odgovarajućih energetski učinkovitih i pametnih sustava, reciklabilnih materijala, proizvoda, aparata i opreme, pa sve do krajnje realizacije objekata i njihovog održavanja.

Sto je na Kongresu predstavio svoj novi pilot projekt StoSystain R – prvu reciklabilnu fasadu u Europi i privukao izuzetnu pažnju prisutnih. Ovaj fasadni toplinsko-izolacijski sustav bez ljepila, čije se glavne komponente mogu reciklirati, predstavlja prekretnicu u razvoju održivih fasadnih rješenja. Pojedine komponente sustava, na kraju životnog vijeka fasade, se u velikoj meri mogu sortirati po vrstama, nakon čega se veći dio sustava reciklira. Fasada „na čičak“ je predstavljena i na prestižnom sajmu BAU u Munchenu početkom 2017. godine.