Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Natrag

Visokotehnološke Sto fasade za velike projekte u Srednjoj Aziji

tadschikistan_vorschaubild_465x220 Prikaži sliku u punoj veličini

U Tadžikistanu sagrađeno je sveučilište, kulturno središte i dva dječja vrtića.

Visoki tehnološki standardi, nepovoljni vremenski uvjeti i vrhunski zahtjevi u pogledu izgleda: za četiri velika arhitektonska projekta u Tadžikistanu tražila se kompetencija za fasade s vrhunskim, visokotehnološkim fasadama marke Sto. Izvana je korištena ventilirana fasada StoVentec R u kombinaciji s Dryonic tehnologijom, a iznutra vrhunske boje StoColor.

Gradnjom kampusa za University of Central Asia usred veličanstvenog Pamirskog gorja u gradu Khorog u Tadžikistanu, kulturnog centra Jamatkhana i dvaju dječjih vrtića Sto je majstorski odradio veliki izazov. Montaža je započela zimi što je zbog klime predstavljalo veliki izazov. Trebalo je izjednačiti velike tolerancije u gruboj gradnji. Osim toga tu su bile i velike temperaturne razlike u ovom klimatskom pojasu više od 2.000 m nadmorske visine. „StoVentec R se iz svih tih razloga ponudio kao idealno rješenje“, objašnjava DI Walter Wiedenbauer, direktor tvrtke Sto Ges.m.b.H. Ovješeni ventilirani sustav fasadne izolacije tvrtke Sto savladao je čak i teške podzemne i klimatske uvjete. „Do samog završnog premaza sve su komponente sustava uspješno montirane neovisno o temperaturi, a većim dijelom i o vremenskim uvjetima“, izvještava Wiedenbauer. „Za razliku od WDVS-a s ventiliranim sustavom fasadne izolacije StoVentec R najveći dio suhe gradnje dovršen je već tijekom zime.“

I optički su zahtjevi bili vrlo visoki: trebalo je izbjegavati čak i preklapanje mrežica i mjesta vidljiva na bočnom svjetlu. Sto tehničari za primjenu u odlučujućim su fazama gradnje – na početku montaže podkonstrukcije i žbukanja - uvijek bili na licu mjesta kako bi obučili lokalni građevinski tim. Partnerska tvrtka HK-Engenieering LLC osiguravala je neprestanu tehničku podršku i kontrolu kvalitete.

Sveučilište sa socijalnom misijom
Novi kampus, vrhunski uređen sa 10.000 kvadratnih metara fasade Sto Ventec R i fasadnom bojom s Dryonic tehnologijom jedna je od triju lokacija sveučilišta University of Central Asia (UCA). Taj su projekt 2000. godine utemeljili predsjednici srednjoazijskih država Tadžikistana, Kirgistana i Kazahstana i financijer Karim Aga Khan IV. Razvojna ofenziva sveučilišta UCA ljudima u ruralnom području treba omogućiti pristup obrazovanju i utvrditi sekularno sveučilište u skladu s modernim standardima u zabačenim područjima kao što je Pamirsko gorje. „Ponosni smo što smo sudjelovali u toliko važnom projektu“, naglašava Wiedenbauer.

Visoki estetski zahtjevi u perzijskom stilu
I novi „Ismaili Jamatkhana i kulturni centar“ u Khorogu profitira od Sto kvalitete. Tako je npr. više od 12.000 m2 stropnog drva obrađeno lazurom za drvo koja ne sadrži štetne tvari i može se razrijediti u vodi. Želja arhitekta za bogatim i vrlo elegantnim akcentom s plemenito plavim poludragim kamenom „lapis lazulijem“ odn. lazuritom iz lokalnih kamenoloma po povoljnoj je cijeni ispunjena djelomičnom imitacijom granitnih traka. „Naš odjel StoDesign posebno je razvio to rješenje“, kaže Walter Wiedenbauer. Stil se ravna prema za to područje tipičnim pamirskim kućama koje svojim kockastim dodatkom podsjećaju na perzijsku arhitekturu – Tadžikistan je tradicionalno pod perzijskim utjecajem. Mješavinu pigmenta osigurao je Sto, a lokalni su soboslikari realizirali ovaj projekt.

Dva dječja vrtića za Khorog
U Khorogu su nastala dva dječja vrtića u koje je ugrađeno ukupno 1.600 kvadratnih metara sustava StoVentec R i StoColor Dryonic® za posebno suhe fasade. StoColor Dryonic® osigurava smanjenje površinske vlažnosti nastale mrazom i kondenziranom vodom – u oštroj klimi to je važna karakteristika površine zgrade koja sprečava narušavanje izgleda algama i gljivicama. U unutrašnjosti su korišteni klasici među bojama StoColor Basic i StoColor Opticryl.

Logističko majstorstvo
Kako bi vrhunski građevinski materijali tvrtke Sto došli do Tadžikistana, iz Austrije je putovalo ukupno 13 kamiona; a izolacijski materijal koji je Sto ispitao dostavljen je iz Rusije. Krenuvši iz Austrije kamioni su na svojoj 6.500 km dugačkoj ruti prošli Bjelorusiju, Rusiju, Kazahstan i Uzbekistan. Zadnjih 400 km na Pamiru morali su prevaliti uzduž Pandža - rijeke na granici s Afganistanom - većim dijelom na neutvrđenim i pustolovnim makadamskim cestama. Ništa manje zanimljiva nije bila niti isporuka mineralne vune. Polazeći iz ruskog Troicka ruta je vodila preko Kirgistana na Pamirsku autocestu koja vodi preko „Krova svijeta“ i tamo na visini od 4.655 m prelazi preko drugog najvišeg cestovnog prijevoja na svijetu.

Osiguranje tereta zbog loših je cestovnih uvjeta bilo ekstremno skupo, a ceste su zbog lavina i klizišta često bile zatvorene. „Naš voditelj logistike unaprijed se na licu mjesta uvjerio kakvi su uvjeti za transport“, izvještava Wiedenbauer. „Zato je sve bez problema došlo do svojeg odredišta. Uspješnom suradnjom logistike, stručnog znanja i iskustva tvrtke Sto, lokalnih majstora i odjela StoDesign tako su nastala još četiri velika projekta na koje smo s pravom ponosni“.

StoVentec R

Ovješena ventilirana fasada sa žbukanom površinom bez spojnica.

StoColor Dryonic®

Fasadna boja s Dryonic tehnologijom.