Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Natrag

Nagrada Pritzker za arhitekta Sto projekta University of Central Asia

"Nobelova nagrada arhitekture" dotirana sa 100.000 dolara – nagrada Pritzker koja je prvi puta dodijeljena 1979. godine – 2019. godine ide u ruke Arate Isozakija te time po osmi put u Japan. Među najpoznatijim projektima Isozakija su Kyoto Concert Hall u Japanu, Museum of Contemporary Art u Los Angelesu te građevine u Kini i arapskom prostoru. I University of Central Asia, veliki projekt s po jednim kampusom u Tadžikistanu, Kirgistanu i Kazahstanu, koji je realiziran tehnologijom tvrtke Sto, potječe iz njegovog arhitektonskog pera. Nagrada će biti uručena u svibnju uz ceremoniju u dvorcu Versailles.

Kada je s 14 godina ugledao ruševine Hirošime, današnji 87-godišnji arhitekt Arata Isozaki je shvatio značenje praznine za arhitekturu. "Već sam jako rano počeo razmišljati o tome kako bi novi gradovi i nove kuće mogle izgledati", govori Isozaki. Međuprostor i međuvrijeme, na japanskom "Ma", tvorili su koncept koji je na kraju uvjerio žiri ugledne nagrade Pritzker da u 2019. godini ovome Japancu dodijele odlikovanje za životno djelo. U svim njegovim projektima važnu ulogu zauzima vješta ravnoteža praznine i prostora. Preko 100 građevina iz njegovih projekata već su realizirani, među njima ne samo građevine u Japanu, nego i u SAD-u, Europi i Kini te arapskom prostoru.

University of Central Asia: megaprojekt s društvenim utjecajem
Arata Isozaki stvorio je glavni plan za jedan veliki projekt u Srednjoj Aziji koji ima dalekosežno društveno značenje. University of Central Asia važno je čvorište za visokokvalitetno akademsko obrazovanje u regiji te je u trima državama, u Khorogu u Tadžikistanu, u Narynu u Kirgistanu te u Tekeliju, Kazahstanu, izgrađen po jedan novi kampus. Ovaj projekt smješten je na visini od preko 2.000 metara iznad morske razine što nije samo u logističkom i konstrukcijskom smislu predstavljalo veliki izazov. Ukupno je u projekt ugrađeno 10.000 kvadratnih metara StoVentec R, ovješenog ventiliranog fasadnog rješenja tvrtke Sto. Kod fasadne boje odluka je također pala na jedan od proizvoda iz kuće tehnološkog predvodnika: StoColor Dryonic stoji za fasade koje se posebno brzo osuše i duže zadržavaju lijepi izgled. U oštroj klimi Srednje Azije ta tehnologija u punom opsegu može iskoristiti svoje prednosti.

Nobelova nagrada arhitekture
Nagradu Pritzker su 1979. godine uveli Cindy i Jay Pritzker u Chicagu te se svake godine dodjeljuje. Među najpoznatijim nositeljima nagrade su Philip Johnson, Frank Gehry, Rem Kohlhaas te Austrijanac Hans Hollein i Zaha Hadid, do sada jedina žena. Arata Isozaki, nositelj nagrade u 2019. godini, je pored toga i član žirija za Aga Khan Award for Architecture.

Nagrada Pritzker 2019. godine

Arata Isozaki osvaja Pritzker Architecture Prize.