Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Natrag

Početak rada nove suhe proizvodnje

Nakon samo jedne godine gradnje je u Villachu pokrenut novi pogon tvrtke Sto za suhu proizvodnju u koji je uložen iznos od 10 milijuna eura. Ova nova tvornica je najsuvremenije postrojenje u cijeloj grupaciji Sto diljem svijeta. Proizvodnja se odvija na održiv način: sirovinama koje pretežito potječu iz regije, kraćim transportnim putevima i 1.000 m2 velikim fotonaponskim postrojenjem.

Proizvodnja direktno na licu mjesta, kratki transportni putevi, visokomoderni upravljački sustavi: Novo postrojenje tvrtke Sto za suhu proizvodnju oslanja se na održiv koncept kojim se ne štede samo resursi, nego se stvaranje vrijednosti zadržava u regiji te se osiguravaju radna mjesta. Na 10.000 četvornih metara velikom postrojenju će za regiju jugoistočne Europe s trake silaziti mortovi za lijepljenje i armiranje u prahu. Pritom će se koristiti iznimno moderna upravljačka tehnika koja je razvijena u Austriji. Ona omogućava energetski vrlo učinkovitu proizvodnju, ne onečišćuje radni prostor prašinom i pruža brže i jednostavnije mogućnosti punjenja putem utovarnih rampi. Sirovine za proizvodnju velikim dijelom potječu iz regije. „Već smo pri planiranju detalja vodili računa o tome da što održivije postupamo“, naglašava DI Walter Wiedenbauer, direktor tvrtke Sto Ges.m.b.H. Tvornica u mjestu središnjice tvrtke Sto, u Villachu, najmodernija je u cijeloj grupaciji Sto diljem svijeta te će opskrbljivati cijelu regiju južne Europe – i tu će biti kratki putevi čime se ponovo štede resursi, a emisije CO2 smanjuju.

Stvaranje vrijednosti i zaštita klime
Prije gotovo točno godinu dana je položen kamen temeljac za novo proizvodno postrojenje. „Vrijeme gradnje je bilo relativno kratko te osim nekoliko stanki zbog snijega u siječnju i veljači je projekt brzo napredovao“, govori Wiedenbauer. Od srpnja se postrojenje nalazi u testnoj fazi, a kompletno stavljanje u pogon za rad je planirano za kasnu jesen. Zatim će na toj proizvodnoj lokaciji u Villachu biti zaposleno 20 djelatnica i djelatnika. Tvrtka Sto ukupno računa s impulsom stvaranja vrijednosti od 10 milijuna eura godišnje. Uz to, projekt se uklapa u strategiju održivosti „StoClimate“. „Kratkim transportnim putevima se ostvaruje ušteda od 2.800 natovarenih kamiona, što je 500 tona CO2 godišnje“, ističe Wiedenbauer. Od 2016. godine se sve mjere tvrtke Sto za zaštitu klime svode pod inicijativu StoClimate. Tom strategijom nisu obuhvaćeni samo proizvodi nego i sustav za upravljanje energijom i emisijama CO2 u cjelokupnom poduzeću prema standardu ISO 50001.

Fotonaponska energija, regionalnost: dobro naoružani za budućnost
Kriza uzrokovana koronavirusom dokazala je kako uska grla u nabavi mogu baciti na koljena kompletne branše. Učinkovito protusredstvo za to je regionalnost. „Tko regionalno proizvodi, time podržava ne samo gospodarstvo, nego čuva i okoliš: „Time će postati i manja vjerojatnost za uskim grlima u nabavi“, naglašava direktor tvrtke Sto, Walter Wiedenbauer. Dodatnu neovisnost u novoj suhoj proizvodnji tvrtke Sto donosi način opskrbe električnom energijom: Na krovu će se još ove godine pokrenuti visokomoderno fotonaponsko postrojenje površine od 1.000 m² koje će na godišnjoj razini isporučivati 200 kWp. To odgovara godišnjoj potrošnji električne energije od 50 kućanstva. „Na taj način održivo iskorištavamo i veliku krovnu površinu“, govori Wiedenbauer.

Pregled brojki i činjenica:
• Uložen iznos od 10 milijuna eura
• 80 % korištene sirovine potječe iz direktne okoline!
• Veličina postrojenja: 10.000 m²
• Godišnja ušteda CO2 zbog kraćih transportnih puteva: 2.800 natovarenih kamiona / 500 tona CO2!
• 80 % cijelog asortimana proizvoda tvrtke Sto sada dolazi iz Austrije! (premještanjem suhe proizvodnje za regiju južne Europe iz njemačke središnjice u Villach)
• Proizvodni kapacitet kod pune iskorištenosti: 100.000 tona godišnje
• Snaga 1.000 m2 velikog fotonaponskog postrojenja suhe proizvodnje: 200 kWp - ukupna površina fotonaponske energije na lokaciji Villach: 2.000 m2