Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Natrag

Kad se o arhitekturi nadaleko čuje

Hrvatsko arhitektonsko okruženje doživljava nagli procvat, velika imena na lokalnoj i nacionalnoj razini zadivljuju svojim projektima, a žute Sto kante koje se pojavljuju u okviru scene večere, urezuju se u pamćenje: 16. Dani ORISA u Zagrebu, jedan od najznačajnijih međunarodnih skupova o arhitekturi, za Sto su bili pun i uspješan pogodak.

Sto je i 2016. godine na Danima ORISA bio ponovno zastupljen sa svojom StoSignature kolekcijom dekorativnih žbuka za eksterijer i interijer, čime je pokazao tradicionalnu bliskost ovog poduzeća i arhitekture - discipline koja od zgrada čini građevna djela. Ovo dvodnevno događanje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu smatra se stjecištem na kojem se pojavljuju velika svjetska imena na području arhitekture. Svake godine dolazi oko 2.000 posjetitelja koji se kroz predavanja, filmove i prezentacije žele približiti suvremenoj arhitekturi.

Sto je bio prisutan s jednim štandom koji je ubrzo napredovao u omiljeno sastajalište. Jedan film prikazao je intervjue dvojice arhitekata, Igora Franića i Zorana Zidarića. Glavni događaj ovog okupljanja za Sto je bila večera s arhitektima iz lokalnih krugova, na kojoj su se našla prominentna imena, kao što su to primjerice vlasnici 3LHD (Begović, Novak, Dabrović), Davor Mateković, Nikola Bašić (Marinaprojekt Zadar), 2A Dva Arhitekta (Ćurković - Zidarić). Napunjene Sto kante poslužile su kao originalna dekoracija prilikom večere, koja je protekla u izvrsnom ugođaju. Razlog tome zasigurno je bilo i dobro raspoloženje hrvatskih arhitekata koji trenutno proživljavaju pravi uzlet. Oni su naime iskoristili krizu kako bi se kandidirali za međunarodne projekte, i to vrlo često s uspjehom. Prije svega veći turistički projekti pobrinuli su se za arhitektonski „boom“ u Hrvatskoj - koji bi se nakon dvije do tri godine trebao pozitivno odraziti i na Sto.

Dani ORISA održavaju se u Zagrebu od 2000. svake godine. Dosad je prilikom ovih skupova svoja predavanja održalo preko 200 nacionalnih i svjetskih predavača. Zastupljeni su svi od svjetski poznatih projekata čiji su autori zvijezde ove scene pa sve do objekata s radikalnim eksperimentalnim značajkama. Manji, nacionalni dani ORISA (Španjolska, Finska, Japan itd.) povremeno se održavaju u Beogradu i Dubrovniku. Časopis ORIS upotpunjuje ovaj događaj.

Dani Orisa 16

Više informacija o Danima Orisa.

Oris-intervju