Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Natrag

Od kukaca do suhe fasade

Mali je kukac inspirirao istraživače za razvoj fasadne boje koja iznimno odbija vodu i koja je ujedno jedan od četiriju CO2 neutralnih proizvoda društva Sto Austrija. StoColor Dryonic zbog svoje mikrostrukturirane površine ciljano odvodi kišnicu i vodu od topljenja i - bez biocidnog zaštitnog filma - osigurava suhu i čistu fasadu.

Kako na vrućini pustinje Namib na zapadnoj obali Afrike ne bi skapao od žeđi, kukac koji pije maglu (Onymacris unguicularis) svakodnevno se u osvit zore penje na vrh pješčanih dina i ondje dubi na glavi. Jutarnja vlaga kondenzira se na njegovom leđnom oklopu, a kapi vode dobivene na taj način kotrljaju mu se kroz žljebove njegova oklopa ravno u gubicu. Bez tog ciljanog odvođenja vode crni kukac duljine dva centimetra ne bi mogao preživjeti u suhoj pustinji jer tamo u prosjeku kiši jedanput godišnje. Načelo djelovanja oklopa toga kukca, utemeljeno na mikrostrukturama, poslužilo je istraživačima pri razvoju nove bioničke fasadne boje.

Priroda kao uzor...

Specijalisti za fasade iz Schwarzwalda već godinama uzima prirodu kao uzor pri razvoju novih proizvoda i sustava. Najnoviji razvoj u seriji bioničkih proizvoda, kod kojih se na tehniku prenose fenomeni iz biologije, predstavlja fasadna boja bez biocidnog zaštitnog filma StoColor Dryonic. Na njezinoj mikrostrukturiranoj površini kiša i otopljena voda ne mogu se skupljati kao na uobičajenim bojama te ih stoga fasadni sustav također malo preuzima. Vlaga se raspodjeljuje po velikoj površini i brzo odvodi. Taj trajni bionički efekt, koji postoji čak i pri realiziranju vrlo intenzivnih nijansi, održava površinu fasade suhom i čistom.

... i uzorno ponašanje prema prirodi

Zaštititi fasadu visokokvalitetnim građevnim proizvodima također je jedan od zahtjeva društva Sto kao i učinkovita proizvodnja po pitanju energije i uporabe resursa. Kod nove fasadne boje proizvođač ide još jedan korak dalje i određuje se klimatski neutralnu proizvodnju: na temelju Ekološke deklaracije o proizvodu (Environmental Product Declaration, EPD) izračunavaju se emisije CO2 potrebne za proizvodnju i dobivaju odgovarajući certifikati o emisiji CO2 koji potiču projekte zaštite klime.

Ekološki i višestruko primjenjivo

Boja je primjenjiva na svim uobičajenim podlogama – na kompozitnim sustavima za toplinsku izolaciju kao i na monolitnim elementima, betonskim površinama i trapeznim fasadama premazanima postupkom bojanja lima (coil coating). Boja ispunjava i najviše zahtjeve održive gradnje, primjerice u skladu s LEED ili DGNB. Uz to je i vrlo robusna: dok kod uobičajenih, snažno pigmentiranih boja u obzir valja uzeti rizik od loma punila (takozvani „efekt pisanja“, da već mala mehanička opterećenja ostavljaju svijetle tragove na površini, StoColor Dryonic mnogo je neosjetljiviji. To je prednost ponajprije u zonama visoke frekvencije kao što su ulazi u kuću. „Tajna“ toga otpora leži u specijalnoj formuli s funkcionalnim masama za ispunjavanje.

----------------------------------------------------------------

iQ – Intelligent Technology

StoColorDryonic pripada seriji funkcionalnih fasadnih boja iQ – Intelligent Technology koje imaju dodatna svojstva u odnosu na konvencionalne fasadne boje. Inovativne recepture te serije osiguravaju višestruke funkcije koje povećavaju korisnost boje. Tu su najviši stupanj zaštite, dugotrajnosti, stabilnosti nijanse ili održivosti. Serijom fasadnih boja trenutno dominiraju tri proizvoda:

StoColor Dryonic osigurava brzo sušenje fasade nakon kiše, magle i otapanja vode i tako sprečava prljanje fasade uslijed algi i gljiva.

StoColor X-black zbog tehnologije NIR (X-black technology) djeluje kao štit od vrućine protiv sunčeva zagrijavanja, tako omogućuje niske koeficijente svjetline i smanjuje temperaturu fasade čak i u slučaju tamnih boja na područjima koja nisu kritična za polistirol.

Lotusan ima bimodalnu površinu s efektom samočišćenja pomoću tehnologije Lotus-Effect i tako osigurava aktivnu zaštitu fasade od vremenskih utjecaja, ovisno o vlazi, uz izvrsnu zaštitu od algi i gljiva – bez biocidnog zaštitnog filma.

Kontakt

Sabine Stroitz

Tisak

Richtstraße 47
9500 Villach

Tel.: +43 4242 33133-9161
Faks: +43 4242 34347

Inteligentna boja

kaefer

Kukac koji pije kišu bio je uzor za novu, inteligentnu boju StoColor Dryonic.

Standard vs. Dryonic

dryonic_effekt

lijevo: standardna fasadna boja: voda vlaži površinu

desno: StoColor Dryonic: voda otječe s površine

CO2-neutralna fasadna boja

klimaneutrale_fassadenfarbe

Jedan od četiriju CO2-neutralnih proizvoda društva Sto Ges.m.b.H.