Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Fasadne boje

Boje utječu na našu percepciju Prikaži sliku u punoj veličini

Boje utječu na našu percepciju

Različiti tipovi boja

Koja boja za koju podlogu? Koliko dobro boja može izdržati vjetar i vremenske utjecaje? Kako izgleda po pitanju algi i gljiva? Odgovor na to i ostala pitanja o raznim svojstvima boja od silikonske smole, disperzivnih boja i silikatnih boja često daje vrsta i količina veziva.

Boje s efektom Lotus-Effect® - prirodna vrhunska tehnologija

Boje s efektom Lotus-Effect® imaju matricu od veziva koja odbija vodu. Njihova mikrostrukturna površina nalikuje listu lotusa i imitira njegov efekt samočišćenja: dodirna površina za vodu, prljavštinu te spore algi i gljiva ekstremno se smanjuje, zbog čega se one samo labavo hvataju. Rezultat: spore se otkotrljaju s kišom, a fasada ostaje suha i čista. Pritom je osiguran visok stupanj propuštanja vodene pare. Fasadna boja s efektom Lotus-Effect® može se bez problema nanositi na mnoge podloge od žbuke ili boje.

Boje od silikonske smole - viši razred

Vezivo kod boja od silikonske smole bazira se na čistom siliciju. Te boje u sebi objedinjuju najbolja svojstva disperzivnih i silikatnih boja i odlično propuštaju vodenu paru. Istovremeno izvana odbijaju vodu te zbog toga postižu ravnomjeran izgled. Boje od silikonske smole stoga najbolje pokazuju svoja svojstva na sjevernim stranama i stranam izloženima vremenskim utjecajima. Taj se tip boje pokazao kao izvrstan tijekom dvaju desetljeća također i po pitanju zaštite od algi i gljiva.

Disperzivna boja - jedna za sve

Kod disperzivnih boja vezivo je disperzija od umjetne smole. One odbijaju vodu, propuštaju vodenu paru (vidi gornju sliku), a zbog svojstava njihova veziva postoje u mnogim, čak i vrlo snažnim, nijansama. Zahvaljujući toj kombinaciji funkcionalnosti i mogućnosti oblikovanja disperzivne su boje prikladne za širok spektar primjena na fasadi. Stoga su već desetljećima s punim pravom među dokazanim bojama za sve namjene među tipovima boja.

Silikatne boje - susret tradicije i moderne

Ovdje postoje dvije kvalitete: kod čisto silikatnih boja vezivo je kalijevo vodeno staklo. Odlično propuštaju vodenu paru, ali tijekom kiše upijaju mnogo vode. Tako se javlja opasnost od vlaženja, posebno na fasadama koje su jako izložene vremenskim utjecajima. Silikatne boje postoje otprilike 120 godina. Stoga se upotrebljavaju ponajprije u zaštiti spomenika kako bi se ponovno uspostavilo originalno stanje. Drugu razinu kvalitete čine disperzivne silikatne boje. One objedinjuju prednosti obaju tipova boja - dakle preuzimaju manje vode nego čisto silikatne boje. Što se tiče algi i gljiva, zbog lužnatog veziva prirodno imaju privremenu osnovnu zaštitu.

Oprez od krivotvorina

Oprez od krivotvorina

Usporedba 55 boja od silikatne smole dala je sljedeće rezultate: često se kao aditiv koji odbija vodu primjenjuju premale količine visokokvalitetne silikonske smole odnosno silikonskih ulja. Te su „štedljive verzije“ doduše cjenovno povoljnije, ali je njihov rezultat smanjena otpornost na vremenske utjecaje i rano popuštanje svojstava odbijanja vode.