Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Fasadne boje

Kuće u nizu u Velikoj Britaniji

Važna je cjelina

Što bi bilo kada bismo svi nosili samo bijelu odjeću? Bilo bi dosadno. Pa ipak taj princip primjenjujemo na većini kuća. Pritom postoje gotovo beskonačne mogućnosti pri oblikovanju fasade, da svoju kuću pomoću individualno odabrane boje pretvorite u ukusan unikat.

Pritom je važno: oblikovanje bojom (StoColor System) za neki objekt nikada se ne može odvojiti od čimbenika kao što su arhitektura, susjedne građevine i krajolik. Samo se u tom kontekstu može odrediti atraktivna preporuka za boju u oblikovanju zidova. Kod malih i velikih obiteljskim kuća posebnu pažnju valja posvetiti skladu krova i fasade te prozora i ograda. (Pritom akcente ostvarujemo lakovima i lazurama.

weisse_wand

1. varijanta

Bijeli zid, crveni krov. To je klasična kombinacija boja u austrijskim naseljima s novogradnjom. Snažan kontrast ostavlja dojam da krov, koji djeluje teško, lebdi iznad kuće. Ukupan je dojam kuće neutralan, ponajprije u kombinaciji s bijelim prozorima.

haus_rot

2. varijanta

Fasada se svjetlinom i bojom približava krovu. Cjelokupan je dojam kuće kompaktan, ali naginje jednoličnosti. To se može pozitivno dopuniti svijetlim parcijalnim površinama kao što su prozorski okviri.

haus_gruen

3. varijanta

Komplementarne kombinacije boja kao što su crvena i zelena čine zanimljivu napetost. S potpuno zasićenim nijansama to bi djelovalo pomalo šareno. Neutralne parcijalne površine ovdje djeluju kao posrednici. No, snažnu zelenu boju valja kritički promatrati ako je okružena snažnim zelenilom bilja.

haus_blau

4. varijanta

Tamnosivi krov djeluje teško i daje oslonac kući. U tom se slučaju preporučuje odabir snažne nijanse i za kuću. Uz snažnu nijansu na fasadi svjetlosivi krov često djeluje prelagan. Za skladan cjelokupan dojam nijanse na fasadi trebale bi odraziti karakter drugih građevinskih elemenata zgrade.

haus_gelb

5. varijanta

Svjetlosivi krov u kombinaciji s pastelnom nijansom djeluje ugodno lagano i privlačno. Za razliku od crvenog krova sivo neutralno dopunjava nijansu fasade. Uz to se mogu postaviti detalji u boji kao što su primjerice ograde.