Toplinska izolacija

Toplinska se izolacija isplati

Smije li biti malo više?

Zbog malih troškova grijanja investicija u fasadnu izolaciju amortizira se kroz nekoliko godina, a uz to je i država nagrađuje (poticaji). No, fasadna izolacija uz to pruža i još druge prednosti koje se ne vide samo na bankovnom računu.

Navalite na dobit!

Najmoprimci i kupci nekretnina također ne vole visoke troškove grijanja. Ako je fasada izolirana, vlasnici postižu znatno veću dobit. Osim toga visokokvalitetni i kompetentno obrađeni sustavi fasadne izolacije pomažu u očuvanju građevinske supstance. Smanjuju oscilacije u temperaturi ziđa uzrokovane vremenskim utjecajima te ga štite od vlage izvana. Rezultat su dulji ciklusi renoviranja.

Ugodno se smjestite

Temperatura površine zida smije biti najviše 2 °C manja od temperature prostorije. U suprotnom nastaje propuh. Uz to se na hladnim zidovima stvara kondenzirana voda koja vlaži zidove. Optimalni uvjeti za plijesan i zadah truleži. Ako je fasada izolirana, nema takvih problema jer su zidovi topli - i to bez grijanja. Ljeti fasadna izolacija štiti od prekomjernog zagrijavanja unutrašnjosti.

Zrak je čist

Ugljikov je dioksid glavni uzrok efekta staklenika. Taj plin nastaje i pri izgaranju fosilnih goriva kao što nafta ili ugljen. Toplinska izolacija drastično smanjuje te emisije. Kod starih je objekata gubitke energije fasade lako moguće smanjiti za do 75 %.

Mjesta!

Postoje dvije mogućnosti za ispunjenje zakonskih propisa po pitanju energije: fasadna izolacija ili deblji zidovi. Nedostatci debelih zidova jasni su: manja stambena površina, a time i niže najamnine. Ako se kuća gradi ukupno veća, potrebni su joj jači temelji, veći krov itd. Tako raste troškovi gradnje. Za usporedbu: zidovi od vapnenca debljine 17,5 cm s toplinskom izolacijom u jednakim vremenskim jedinicama provode znatno manje topline prema van nego ziđe debljine 36,5 cm bez izolacije.